Om een gesprek aan te vragen kunt u een mail sturen of een briefje in gesloten envelop in de brievenbus achterlaten. Eerst even bellen kan ook. Een kennismaking is geheel vrijblijvend en kosteloos.

Na de kennismaking is er een ontvangstgesprek (intake) waarin we uw situatie en de therapiemogelijkheden bespreken.
Uw persoonlijke gegevens worden dan pas genoteerd; u hoeft deze niet van te voren te mailen. Een eventuele verwijsbrief kunt u bij het ontvangstgesprek meenemen.
De Huiskamer werkt zo min mogelijk digitaal. Dat past bij de visie op gezondheid.

Contactgegevens
Praktijk de Huiskamer
Ellis Tolsma
Nesdijk 20 H
1861 MK Bergen (dit is ‘de Berkeley’)
06 – 400 793 40
info@praktijkdehuiskamer.nl

Kvk 93109482

Bereikbaarheid met de fiets en auto
Vanaf de ringweg Alkmaar volgt u de borden richting Bergen. Op de Bergerweg gaat u bij de rotonde met de twee hoge roestkleurige objecten linksaf de Nesdijk op. Aan de linkerkant ziet u het bord Eric’s Landwinkel en u kunt dan bij de parkeerhavens van de Nesdijk parkeren of tegenover in de woonwijk. Vervolgens loopt u rechts langs de natuurwinkel het pad op. De Berkeley vindt u aan het einde van het pad links. Met de fiets kunt u doorfietsen tot aan het eind.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer
Vanaf het station in Alkmaar neemt u bus 6 en stapt u uit bij de halte Oude Bergerweg. U loopt een klein stukje terug en u gaat bij de rotonde rechtsaf de Nesdijk op. Bij het bord Eric’s Landwinkel aan de linkerkant, loopt u het terrein op. Vervolgens loopt u rechts langs de natuurwinkel het pad op. De Berkeley vindt u aan het einde van het pad links. Vanaf de bushalte is het ongeveer 8 minuten lopen naar de Berkeley.

Er zijn ook therapielocaties in Alkmaar, Den Helder en Amsterdam.

problemen met relaties of op het werk
ruzie of ontwrichting thuis
gevoelens van eenzaamheid
breuken in de familie
stress en vermoeidheid
somberheid, onrust, woede of angst

logboeken als werkboek of dossier
verhalen
visueel materiaal
levenslijn maken (NET methode)
filmpjes en afbeeldingen voor psycho-educatie
hechtingsgerichte spel- en contactvormen
duplo-opstellingen en methode Een Taal Erbij

De hechtingsrelatie is de beste plek om trauma’s te herstellen.
De hechtingsrelatie is een veilige plek om kwetsbaar te mogen zijn en te ervaren dat je er toe doet.
In de hechtingsrelatie kunnen kinderen al vroeg leren praten over wat er in hen leeft.
In de hechtingsrelatie ligt weerbaarheid besloten die nodig is in onze maatschappij.

Psychische problemen van kinderen en jongeren staan niet op zichzelf maar zijn symptomen van eerdere gebeurtenissen of onderliggende processen. 
In de kindertijd kunnen situaties voorvallen die de ontwikkeling beïnvloeden. Dit kunnen ingrijpende gebeurtenissen zijn of ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen, binnen of buiten het gezin. Ook wanneer er in de kindertijd een periode minder aandacht is of veel stress, kan dit impact hebben. Het kind loopt dan een ontwikkelingstrauma op. Dit ontwikkelingstrauma is een voedingsbodem voor psychische problemen rondom emoties, gedrag en lichaam. Bij de Huiskamer behandelen we de onderliggende ontwikkelingstrauma’s. Dit doen we samen met de ouders.

De Huiskamer is er voor kinderen en jongeren met problemen op het gebied van stemming, emoties, zelfbeeld, (zelf)destructie, dagelijkse verzorging en schoolgang, onverklaarbare lichamelijke klachten, gezag, aandacht en concentratie, sociale contacten en trauma.
In de gezinnen van deze kinderen staan de onderlinge relaties vaak onder druk. Soms is sprake van verwijdering, ontwrichting, ruzies en eenzaamheid. Er kunnen moeilijke hechtingspatronen zijn of een belemmerende generationele overdracht. Dit kunnen ook redenen tot verwijzen zijn.

In het programma krijgt u technieken aangereikt om op een dieper niveau in contact te komen met uw kind. U leert anders te luisteren en anders te reageren. U kunt ook leren trauma’s van uw kind te herkennen en op te vangen.
In het programma krijgt uw kind ook therapie. Uw kind leert zijn eigen binnenwereld beter kennen en krijgt de ervaring om de muren weer wat te laten zakken.
Het programma eindigt met gezamenlijke gesprekken met u en uw kind. U gaat uw kind dan beter begrijpen en u kunt er weer voor hem zijn. Het is erg fijn wanneer uw kind weer naar u toekomt als hij u nodig heeft. Voor de ontwikkeling van uw kind is dit essentieel.
Een goede ouder-kind-band maakt kinderen namelijk weerbaar tegen stress en invloeden van buitenaf en helpt hen bij het aangaan van zinvolle en liefdevolle relaties. Een goede ouder-kind-band beschermt tegen psychische klachten.

DDP en ABFT zijn behandelprogramma’s waarvan bewezen is dat ze effectief zijn.
DDP staat voor Dyadic Developmental Psychotherapy en is bedoeld voor ouders en kinderen tot 13 jaar. ABFT staat voor Attachment Based Family Therapy en is bedoeld voor ouders en tieners.
Als u een bondige en duidelijke uitleg wilt over DDP en ABFT kunt u kijken op respectievelijk www.jeugdpsychiatrie.nl/ddp en op ppw.kuleuven.be/abft/abft.

Goede aansluiting bij kinderen en jongeren.
Er worden nieuwe ingangen gezocht als de reguliere hulp stagneert.
Veel ervaring en hoge specialisatie met bewezen behandelmethodes.
Ook aandacht voor praktische hulp.
De invloed van de maatschappij wordt meegenomen in de behandeling (social media, prestatiedruk).
Geen pathologisering van problemen, geen vaststaande labels.
Non-verbale ondersteuning bij een verbale therapie.
Systemisch denken.
Er gaat weinig tijd naar administratie en evaluatie en veel tijd naar u en uw kind.

De psychische problemen van uw kind kunnen bijvoorbeeld zijn: angst, dwang, depressie, somberheid, boosheid, agressie, zelfbeschadiging, laag zelfbeeld, verslaving, eetproblemen, emotieproblemen, suïcidaliteit en trauma. Verder kunnen er lichamelijke problemen zijn (pijn) of problemen rondom het dagelijkse functioneren zoals leren, concentreren, slapen, eten, gehoorzamen en de sociale omgang.
Bij de Huiskamer worden uiteraard ook gezinsproblemen en relatieproblemen behandeld.